At blive gift og få børn er nogle af de faktorer, der påvirker beslutningen om at blive husejer. Alderen på danske kvinder, når de bliver gift og får børn, er støt stigende og har nået historisk høje niveauer. Det betyder, at der er langt flere, der bor i lejebolig i længere tid.   

I løbet af de senere år har urbanisering som megatrend medvirket til en stigning i efterspørgslen efter investeringsmuligheder inden for beboelse i Danmark. Investeringer i flerfamilieboliger har været udbredt, og derudover er København den hovedstad i Europa, der har næstflest investeringer på tværs af landegrænser fra 2014 til 2018. Mens ægteskab betyder mindre og mindre i forhold til beslutningen om at købe ejendom, forventer man, at socio-demografiske ændringer som for eksempel senere fødsler vil forstærke søgningen efter lejeboliger i de større byer.


Danske førstegangsmødre er blevet ældre siden starten af 1970erne (hvor gennemsnitsalderen var 24), og ifølge Danmarks Statistik nåede den 29,5 år i 2019, hvilket er den højeste nogensinde. Den mest bemærkelsesværdige stigning i alderen på førstegangsfødende i de seneste 40 år fandt sted i årene efter, at aborten blev lovlig i 1973, men andre grunde kan være, at kvinder nu har mere ambitiøse uddannelses- og karrieremål, der er færre teenagegraviditeter og der er sket lægelige fremskridt, som giver kvinder større fleksibilitet omkring graviditet og fødsler. En anden stigende tendens er, at kvinder får børn alene; en tendens, der er steget med 45% siden 2013 ifølge Dansk Fertilitetsselskab. Uanset grunden har det dæmpet skiftet fra at bo i lejede flerfamilieboliger til at blive husejere hos kvinder (og familier). 


Fertilitetskvotienten i Danmark faldt med 2% i 2019 til 1.699,4 (antallet af fødsler pr. 1.000 kvinder). Det var det næstlaveste niveau i de seneste 20 år ifølge Danmarks Statistik. Den lavere fødselsrate kan forklare, hvorfor yngre kvinder og husstande foretrækker at leve i lejeboliger sammenlignet med tidligere generationer på samme alder.

Desuden er det en almindelig opfattelse, at milleniumgenerationen og deres efterfølgere i generation Z værdsætter fleksibilitet og jobmobilitet højere end deres forgængere, og derfor er lejeboliger et mere naturligt match til deres livsstil.

Modtag de nyeste Insights direkte i din indbakke

Vi sender dig en månedlig e-mail med vores nyeste indlæg inden for de kategorier du ønsker.
Tilmeld

Lignende artikler

OVERSVØMMELSER ER EN AF DE STØRSTE RISICI I NORDEN

OVERSVØMMELSER ER EN AF DE STØRSTE RISICI I NORDEN

Den måde, som byer håndterer de udfordringer, som klimaforandringerne forårsager, vil afspejles i belægningsgrad og leje, drift af ejendomme og investorernes indstilling. Og det vil også ses i ejendomsværdier og investeringsperformance.
MODSTANDSKRAFT OG MULIGHEDER I DEN NORDISKE SENIORBOLIGSEKTOR

MODSTANDSKRAFT OG MULIGHEDER I DEN NORDISKE SENIORBOLIGSEKTOR

Selvom ingen segmenter på ejendomsmarkedet var immune overfor pandemien, så har nogle vist sig at være mere modstandsdygtige end andre.
FLERE INVESTERINGSMULIGHEDER FOR NØDLIDENDE GÆLDSINVESTORER

FLERE INVESTERINGSMULIGHEDER FOR NØDLIDENDE GÆLDSINVESTORER

Når krisen kradser, vil nogle profitere af det, og andre vil tabe på det. COVID-19-pandemien har byttet om på rollerne, og de store fondsaktører følger markedet nøje. For mange af dem bliver nødlidende gæld uden tvivl mere og mere attraktivt.