This webinar has passed
Denne præsentation viser, hvordan udvalgte IT-systemer i ejendomsforvaltningen kan fremme bæredygtighed ved at reducere de negative miljømæssige konsekvenser af ejendomsdrift. Dette sker først og fremmest ved succesfuld implementering af IT-systemer, der kan håndtere store mængder af forskelligartet data omkring bygninger og deres performance. Samtidig skal IT-systemerne understøtte de forretningsgange, som organisationen efterspørger.
I dag findes der IT-systemer som Integrated Workplace Management System (IWMS) og Energy Management System (EMS), som kan opsamle, kombinere, analysere og præsentere stamdata og dynamiske forbrugsdata. Dermed åbnes nye muligheder for at basere bygningernes miljøperformance på reelle driftsdata med mulighed for grundigere driftsanalyser og hurtigere fejlrapportering.
Præsentationen gennemgår fire forskellige ejendomsorganisationer, som bruger hver sit IT-system til at monitorere og benchmarke bygningernes miljøperformance. De empiriske resultater viser, at IWMS-implementeringer kan være komplekse og kræve mange ressourcer, men at de især kan tilføje merværdi til store organisationer. Desuden viser casestudier, at EMS er særlig fordelagtig for indsamling og bearbejdning af dynamiske data for el-, varme- og vandforbrug. Studier viser også, at EMS kan supporteres af CTS (Central Tilstandskontrol og Styring), som fokuserer på styring af bygningstekniske anlæg. Simple IT-systemer som Microsoft Excel kan også bruges til at adressere bygningernes miljøperformance.
Tværgående analyser indikerer, at organisationer hovedsageligt fokuserer på energi- og vandforbrug samt CO2-udledning, mens miljø vedrører arealforvaltning. Enten understøttes bygningsmaterialer og genanvendelse ikke i IT-systemerne, eller også efterspørges de ikke i praksis. Mere dybdegående analyser af energidata viser dog, at bygningernes miljøperformance ikke alene afhænger af deres energiforbrug, men også af andre faktorer som eksempelvis forbrugstidspunktet og bygningens beliggenhed (landsdel).
På baggrund af empiriske observationer fra de fire casestudier foreslås afslutningsvis en trinvis model for optimering af bygningernes miljøperformance gennem IT-systemer og dynamiske data.
Oplægsholdere

Esmir Maslesa
Esmir er civilingeniør ph.d. med stor interesse i Facility Management (FM), IT og digitalisering samt bæredygtighed i byggeriet. Han arbejder som energikonsulent i Frederiksberg Kommune.
Se hele profilen
Esmir er civilingeniør ph.d. med stor interesse i Facility Management (FM), IT og digitalisering samt bæredygtighed i byggeriet. Han arbejder som energikonsulent i Frederiksberg Kommune og fokuserer på energistyring, rådgivning, computeranalyse og energirenoveringer.
Uddannelse:
MSc, DTU; Facilities Management; Construction Management
Project Management og Prince2
Building Engineer (BSc), DTU
Uddannelse:
MSc, DTU; Facilities Management; Construction Management
Project Management og Prince2
Building Engineer (BSc), DTU

Michala Vejlskov
Michala Hertzberg Vejlskov er Global Alliance Director hos CBRE Global Workplace Solutions og har mere end 10 års erfaring inden for Facility Management og ejendomsbranchen.
Se hele profilen
Michala Hertzberg Vejlskov har mere end 10 års erfaring inden for Facility Management og ejendomsbranchen, hvor hun har håndteret globale kontrakter med virksomheder som Mærsk, NKT, Vestas og Carlsberg. Hun har med stor succes etableret stærke partnerskaber og dermed også væsentlige optimeringer og besparelser ved hjælp af innovative, teknologibaserede og bæredygtige løsninger på globalt plan og med fokus på Real Estate Financial Modeling (REFM). Før Michala startede i REFM-branchen, arbejdede hun i hedgefundbranchen i New York City.