Artikel

Ny rapport: Logistikejendomme i voldsom vækst – og festen fortsætter i 2022

Lige nu oplever vi den laveste difference mellem afkast på kontor-og logistikejendomme i Danmark i 15 år. Det skyldes en voldsom vækst i interessen for logistikområdet blandt investorer.

december 15, 2021

Af Dragana Marina

1

Lige nu oplever vi den laveste difference mellem afkast på kontor-og logistikejendomme i Danmark i 15 år. Det skyldes en voldsom vækst i interessen for logistikområdet blandt investorer, viser vores årlige Outlook-rapport, som netop er blevet offentliggjort.

Øget investeringsvolumen, vækst i interessen for boligbyggeri og fortsat fokus på bæredygtighed blandt investorer. De er bare nogle af de konklusioner, der fremhæves i erhvervsejendomsrådgiverne CBRE’s årlige Outlook-rapport for EMEA-regionen i 2022, der stiller skarpt på udviklingen på det europæiske ejendomsmarked i det kommende år.

Mange af tendenserne gør sig også gældende på det danske marked, og der er især én, der springer i øjnene, mener Per Weinreich, der er CEO for CBRE’s danske forretning:

”Udviklingen på særligt logistikmarkedet i Danmark har oversteget vores forventninger, og vi ser i dag den laveste difference i afkastet mellem logistik- og kontorejendomme i 15 år. Differencen ligger lige nu på 60bps – til sammenligning var den oppe på hele 300bps i 2013, da differencen var størst. Det er en markant udvikling.”

Høj efterspørgsel og lavt udbud af logistikejendomme gør investorer mere risikovillige
Afkastet på logistikejendomme ligger lige nu på 4 procent, mens kontorejendomme ligger på 3,4 procent. Det tætte løb kan blandt andet tilskrives coronapandemien, mener Per Weinreich:

”Vi ser en voldsom stigning i investorernes interesse for logistikbyggerier, som blandt andet kan tilskrives en stigning i onlinesalg og et øget fokus på at højne forsyningssikkerheden i det lokale marked i kølvandet på pandemien – herunder blandt andet hos lifescience-virksomheder.”

Der er dog en væsentlig faktor, som lægger en begrænsning på udviklingen: Manglende bygningsmasse. Det lave udbud betyder ifølge rapporten, at priserne tvinges yderligere op, og at investorer bliver mere risikovillige:

”Vi har set flere eksempler på, at vurderingsprisen er blevet overbudt af ivrige investorer, ligesom vi også ser en øget interesse for spekulativt byggeri på området,” fortæller Per Weinreich, som forventer, at udviklingen vil fortsætte ind i 2022 på trods af den lave bygningsmasse.

Fortsat fokus på bæredygtighed  
Man kunne frygte, at ejendomsudviklere ville være fristet til at udnytte den nuværende situation, hvor efterspørgslen på logistikejendomme langt overstiger udbuddet, til at udvikle flere byggemål af ringere kvalitet med forventningen om, at alt kan afsættes på det nuværende marked. Det ser heldigvis ikke ud til at være tilfældet, fortæller Per Weinreich:

”Vi ser, at nye spekulative byggerier i høj grad omfavner ESG-standarderne. Det skyldes, at der er et stort fokus blandt både lejere og udlejere på at vælge bæredygtigt. Grønne faciliteter er generelt lettere at udleje og tiltrækker lejere med høje kreditvurderinger, hvilket giver en lavere risiko for udlejer.”

Tendensen ser derfor ud til at støtte op om den grønne transformation af ejendomsmarkedet, som også forventes at komme til at præge 2022.

Læs hele CBRE’s rapport EMEA Real Estate Market Outlook 2022:

TIL RAPPORTEN

Om CBRE Group, Inc.

CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), et Fortune 500 og S&P 500 selskab med hovedsæde i Dallas, er verdens største erhvervsejendomsrådgiver (baseret på omsætningen i 2019). Virksomheden har mere end 100.000 ansatte (ekskl. Affiliates) og er på verdensplan repræsenteret med mere en 530 kontorer (ekskl. Affiliates). CBRE yder professionel rådgivning inden for en bred vifte af integrerede erhvervsejendomsydelser, herunder salg, køb, udlejning, vurdering, rådgivning og administration. CBRE Danmark A/S tæller ca. 90 medarbejdere, fordelt på kontorer i henholdsvis København og Aarhus. Besøg også vores globale hjemmeside: www.cbre.com.

Lingende artikler